donderdag 19 februari 2009

Kerkrade geeft pas één miljoen euro aan Roda

De gemeenteraad van Kerkrade heeft woensdagavond maar één miljoen euro beschikbaar gesteld aan Roda JC. De club krijgt de gevraagde resterende twee miljoen euro als er aan een hele reeks voorwaarden is voldaan. De Kerkraadse voetbalclub staat aan de rand van de financiële afgrond en heeft het geld hard nodig om het seizoen te kunnen doorkomen.

Roda.JC

Kerkrade stelt strikte voorwaarden aan het toekennen van het resterende bedrag. Zo heeft de gemeenteraad geëist dat er een grondig accountantsonderzoek komt naar de oorzaak van de financiële en voor de buitenwereld onverwacht slechte financiële situatie van de club. Kerkrade eist een verregaande invloed van een toezichthouder voordat het resterende bedrag aan Roda JC wordt gegund. In ruil daavoor ontvangt Kerkrade overigens een pakket aandelen waardoor de stad nu in totaal voor 50,01 procent eigenaar wordt van het Parkstad Limburg Stadion.

De raad kwam woensdagavond van begin af aan met felle aanvallen op de top van de voetbalorganisatie. De raad stelde zelf het grondig onderzoek 'naar dit financieel wanbeleid' voor en wethouder Will Terpstra van financiën ging daar onvoorwaardelijk mee akkoord. Net als de raad stelde hij dat de verantwoordelijken de consequenties zullen moeten dragen. Gemeenteraadsfracties spraken allemaal van voldongen feiten en wurgconstructies waarin ze terecht zijn gekomen.

Partijen voelen zich overvallen door de slechte financiële positie van de club. Uitermate fel was John Roland van de coalitiepartij Burgerbelangen. Hij voelt zich gechanteerd en bewust misleid. ,,Ze weten dat we ze niet failliet laten gaan'', zei hij. De VVD sprak over 'bestuurders die er een puinhoop van hebben gemaakt en van een raad die nu een doodziek vogeltje in de lucht moet houden zonder dat men weet hoe het met hem afloopt'.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: