Dat antwoordt staatssecretaris Jack de Vries van Defensie op vragen van SP-kamerlid Jan de Wit uit Heerlen, die ontevreden is over de inspanningen van Defensie om de Awacs-overlast in de regio terug te dringen.
Het prijskaartje voor de tijdelijke verhuizing van een Awacs-toestel met bemanning bedraagt, afhankelijk waar die uitwijkbasis ligt, tussen 75.000 en 150.000. Daar bovenop komen nog eens de kosten voor het verblijf van de bemanning, globaal geschat 3000 euro per dag.
Niet alleen dat forse bedrag is volgens de bewindsman een probleem bij het uitbesteden van Awacs-vluchten. Ook de beschikbaarheid van faciliteiten op andere velden sluit niet altijd aan bij de operationele en trainingsbehoefte van de Awacs-basis. Ten slotte zijn er nog kosten om bases geschikt te maken voor de radartoestellen en die kunnen oplopen tot tientallen miljoenen.
Zo kost een modern Instrument Landing System (ILS) - onontbeerlijk voor volwaardige vliegertraining, aldus De Vries - al 3 miljoen per landingsbaan. Saillant detail is overigens dat zo’n systeem aan de Nederlandse kant van de Awacs-basis nooit is geïnstalleerd.
Defensie blijft zich verder inspannen voor een verlaging van het aantal vluchten vanaf Geilenkirchen en de daarmee gepaard gaande overlast in de regio. De Vries verwacht dat een maximum van 2600 vliegbewegingen per jaar met een beetje moeite geen onmogelijke opgave is.
Bron Dagblad De Limburger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten