vrijdag 24 oktober 2008

Minima kunnen simpeler een extraatje aanvragen

Mensen met een minimuminkomen in Brunssum, Onderbanken en Landgraaf kunnen voortaan sneller en eenvoudiger een extraatje aanvragen. Met de ‘armoedekaart’ krijgen ze binnen een week geld voor een club, schoolspullen, of internet.

De aanvraagkaarten liggen vanaf deze week al bij instellingen als scholen, peuterspeelzalen, thuiszorg en sociale dienst in Landgraaf. Vanaf volgende week starten ook Brunssum en Onderbanken met de invoering.

Mensen met een uitkering of een inkomen tot 115 procent van de bijstandsnorm kunnen door een kaartje in te vullen extra geld aanvragen voor onder meer schoolspullen, lidmaatschap van een vereniging of de bibliotheek of een activiteit. Elk gezinslid kan 150 euro krijgen, daarnaast is er voor het hele gezin 150 euro, bijvoorbeeld voor een internet- of gezinsabonnement. Daarnaast kan iedereen van 12 tot en met 18 jaar 155 euro krijgen voor de aanschaf van schoolspullen. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen 125 euro die ze vrij mogen besteden.

De extraatjes zijn dit jaar ingevoerd, maar veel mensen met een minimuminkomen of uitkering maken er nog geen gebruik van. Tot nu toe kreeg de dienst ongeveer 650 aanvragen. Dat betekent dat tweederde van de 1917 klanten geen geld heeft aangevraagd. Volgens Simone Kerkhove van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brunssum Onderbanken Landgraaf (ISD-BOL) blijkt uit landelijke cijfers dat 25 tot 60 procent van de minima geen gebruik maken van regelingen, omdat ze de regeling niet kennen, denken dat die niet voor hen geldt of te ingewikkeld is, of uit schaamte.

Lees meer op Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: