vrijdag 17 april 2009

Operatie Tatiana Florack terecht geweigerd

AtriumMC.nl

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft juist gehandeld door geen toestemming te geven voor een maagverkleining voor de 16-jarige Tatiana Florack uit Sittard.

Dat antwoordt minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) op Kamervragen van Ine Aasted-Madsen (CDA) over het meisje, dat nu voorlopig niet geopereerd wordt.
Bij Florack werd drie jaar geleden een hersentumor verwijderd, waarna haar hormoonhuishouding verstoord raakte. Sindsdien kwam ze ondanks strenge diëten ruim honderd kilo aan.

Haar arts Jan-Willem Greve van het Atrium Medisch Centrum vindt dat ze snel een maagverkleinende operatie nodig heeft, maar richtlijnen verbieden een dergelijke ingreep bij een minderjarige.
Een uitzondering wordt gemaakt als de operatie deel uitmaakt van wetenschappelijk onderzoek. De beslissingsverantwoordelijkheid om hiertoe over te gaan ligt bij de arts, benadrukt de minister. Greve zegt gezien het negatief advies ‘zijn vingers niet hieraan te willen branden'. Greve: "In zo'n geval wordt pas achteraf getoetst of je als arts goed hebt gehandeld. Zo'n operatie is niet zonder risico en als het fout gaat, word ik opgeknoopt.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: