zaterdag 11 oktober 2008

De cel in voor oplichting fiscus

Wegens het voor dik 300.000 euro oplichten van de fiscus in Heerlen heeft de rechtbank in Maastricht voormalig belastingambtenaar Pierre P. (43) uit Landgraaf vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Dit is conform de eis van het openbaar ministerie (OM). Zijn vermeende handlanger Eitel B. (54) uit Kerkrade werd daarentegen vrijgesproken.

De rechtbank acht bewezen dat Pierre P. van maart 2006 tot en met oktober 2007 valsheid in geschrifte heeft gepleegd met aangiftes inkomstenbelasting en bezwaarschriften. Dit deed hij door gebruik te maken van de inloggegevens van een collega-ambtenaar. ,,Meneer P. heeft tijdens een aanzienlijke periode onbevoegd valselijk gebruik gemaakt van het zogenaamde toegangs- en autorisatiesysteem van de Belastingdienst”, aldus de rechtbank. ,,Dit deed hij iedere keer als zijn collega-ambtenaar niet op zijn werk was.”

De rechtbank stelt dat Pierre P. ‘met zijn daden misbruik heeft gemaakt van gemeenschapsgeld’. ,,De mensen die hij valselijk geld heeft gegeven, zullen dit nu allemaal aan de Belastingdienst moeten terugbetalen. Dat is meer dan ze ooit gekregen hebben, omdat meneer P. altijd de helft van dat bedrag voor zichzelf hield. Met deze methode is hij op een doortrapte manier te werk gegaan. Daarom is een gevangenisstraf hier op zijn plaats.”

Lees meer op Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: