dinsdag 24 februari 2009

Wilders wil Europese bescherming vrije woord

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Europa moet vastleggen dat er geen wetten mogen worden gemaakt die de vrijheid van meningsuiting beperken. Hij heeft dat maandagavond gezegd in een interview op de Amerikaanse televisiezender Fox.

Europa zou volgens Wilders naar Amerikaans voorbeeld een zogeheten First Amendment moeten krijgen. In de Verenigde Staten was dat destijds de eerste wijziging van de Grondwet die de vrijheid van meningsuiting garandeert. Wilders pleitte in het programma van Glenn Beck verder voor het afschaffen van alle wetten in Europa tegen haatzaaiende uitingen „omdat die alleen maar tegen ons worden gebruikt”. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde onlangs dat Wilders alsnog moet worden vervolgd voor anti-islamitische uitspraken.

Het limburgse Tweede Kamerlid is deze week in de VS om met organisaties, politici en journalisten te praten over onder meer de vrijheid van meningsuiting. Ook zal hij zijn anti-Koranfilm Fitna vertonen in het gebouw van de Amerikaanse senaat. Volgens Wilders valt er nog heel wat te leren van de vrijheid van meningsuiting zoals de Amerikanen die kennen. Groot-Brittannië weigerde Wilders eerder deze maand toe te laten, omdat hij vanwege zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de openbare veiligheid zou zijn. De PVV-leider mocht Italië vorige week wel gewoon in en ook de VS kwam hij zonder problemen binnen.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: