dinsdag 24 februari 2009

Grote politiemacht bij protest ultra-rechts

De politie wil met grootschalige veiligheidsmaatregelen een confrontatie voorkomen tussen de extreem-rechtse groep Voorpost en anti-fascistische actievoerders. Beide groepen demonstreren zondag in Maastricht. Voorpost vreest een aanval vanuit het linkse kamp.

De ultra-rechtse actiegroep claimt dat op diverse websites oproepen zijn geplaatst om Voorpost-leden in Maastricht in elkaar te slaan. Voorpost waarschuwt in een brief aan de gemeente Maastricht voor het 'gewelddadige gedrag van extreem-links'. Linkse organisaties trokken eerder juist bij de gemeente aan de bel omdat zij vrezen dat de anti-drugsdemonstratie van Voorpost door rechts-radicalen aangegrepen wordt om haat te zaaien tegen buitenlanders.

Politie en gemeente geven aan dat ze alle actiewebsites in de gaten houden. De veiligheidscoördinator van de gemeente bevestigt dat er grootschalige veiligheidsmaatregelen getroffen worden om een confrontatie tussen beide kampen te voorkomen. Zo houdt een politiehelikopter de demonstranten vanuit de lucht in de gaten. Burgemeester Gerd Leers heeft geplande afspraken afgezegd om zondag 'standby' te kunnen zijn. De autoriteiten verwachten zo'n driehonderd actievoerders bij beide demonstraties. Voorpost mag alleen aan de westzijde van Maastricht demonstreren.

De anti-fascisten moeten aan de andere kant van de Maas blijven, ter hoogte van De Griend. De startlocatie van Voorpost wordt geheim gehouden. De politie geeft aan dat ze contact houdt met de Belgische en Duitse collega's omdat vanuit die landen ook activisten verwacht worden. Ze wil verder niets kwijt over grenscontroles en het aantal extra agenten dat ingezet wordt.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: