Weert krijgt als eerste stad in Limburg een glasvezelnetwerk waarop bijna alle huishoudens worden aangesloten. Initiatiefnemer Reggefiber wil na Weert heel Limburg 'verglazen'. Medio 2010 moeten in Weert 22.000 woningen zijn aangesloten. Dat kost 22 miljoen euro.
Een glasvezelnetwerk tot in huis, het zogenoemde Fiber to the Home, maakt dataverkeer mogelijk dat sneller is dan alle bestaande netwerken. Weert is met de aanleg van zogenoemde Fiber to the Home de eerste gemeente in Limburg waar op dergelijke schaal inwoners worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.
In augustus dit jaar wordt begonnen met de aanleg, in het eerste kwartaal van 2010 zullen de eerste woningen zijn aangesloten.
Na Weert wil Reggefiber in Horst, Sevenum en Helden aan de slag om uiteindelijk de hele provincie van een fijnmazig glasvezelnetwerk te voorzien. Reggefiber is ontstaan uit bouwbedrijf Wessels en wil marktleider worden op het gebied van glasvezelnetwerken.
In 2013 wil het bedrijf uit Deventer, met een nevenvestiging in Eindhoven, minimaal 2 miljoen huishoudens hebben aangesloten. "Limburg is de laatste provincie waar huishoudens op grote schaal op het glasvezelnetwerk worden aangesloten", zegt regiomanager Marco Westenberg van Reggefiber. "De investering van de 21ste eeuw", zegt een gelukkige wethouder Anton Kirkels (Economische Zaken) van de gemeente Weert.
Glasvezel is de infrastructuur van de toekomst, beaamt hoogleraar glasvezelcommunicatie Ton Koonen van de Technische Universiteit Eindhoven. "De prestaties zijn aanzienlijk beter dan die van de bestaande netwerken. De overheid steekt wel miljarden in de aanleg van snelwegen om de kredietcrisis het hoofd te bieden, maar deze infrastructuur is zeker zo belangrijk voor de economie. En bovendien minder belastend voor het milieu."
Bron Dagblad De Limburger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten