zaterdag 28 maart 2009

Zes ton voor hulp aan veelplegers Maastricht

Het ministerie van Justitie trekt bijna zes ton uit voor de behandeling en begeleiding van ongeveer 80 verslaafde veelplegers, die in Maastricht veelal op straat rondzwerven. Hiertoe is vrijdag een contract gesloten met de Maastrichtse polikliniek van De Rooyse Wissel.

Onder de noemer 'zorg onder dwang' krijgen overlastveroorzakende junks een team van specialisten tot hun beschikking dat hun leven weer op orde moet brengen. Een psychiater, een arts, een verpleegkundige en een maatschappelijk werker zullen de verslaafden op hun thuisadres of verblijfplaats begeleiden. Onderzoek toont aan dat deze aanpak de kans op recidive verkleint, zo stelt het ministerie.
Volgens algemeen directeur Toine de Beer van Forensisch Psychiatrisch Centrum de Rooyse Wissel, dat de aanbesteding won, behoren voornamelijk mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats tot de doelgroep.

Het gaat dus niet om mensen die al vast zitten, maar een gevangenisstraf wordt wel als 'stok achter de deur' gebruikt om medewerking af te dwingen. Het openbaar ministerie is nauw betrokken bij de beoogde verdubbeling van het aantal verplichte behandelingen en zal deze dwingende aanpak vaker in strafzaken gaan eisen, zo verwacht het ministerie.
Voor het Maastrichtse traject komt 589.000 euro ter beschikking, waarvan de eerste 118.000 euro dit jaar al beschikbaar is. Conform het tot 2012 lopende contract komt het overige geld de komende jaren vrij, waarbij een 'kredietcrisisclausule' is ingebouwd: het ministerie kan de geldkraan dicht draaien op het moment dat de economische malaise daartoe aanleiding geeft.

De nieuwe Maastrichtse behandelplekken maken deel uit van een landelijk offensief. Naast Maastricht zal ook in tien andere steden het aantal verslaafde veelplegers dat onder behandeling staat worden opgevoerd. Hoeveel miljoen euro het project in totaal gaat kosten, kon het ministerie gisteren niet aangeven. "Het totaaloverzicht komt pas in de loop van volgende week beschikbaar", zegt een woordvoerder.Dan zal ook de Tweede Kamer een brief hierover krijgen.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: