zaterdag 14 maart 2009

Strijd om erkenning burgerdoden oorlog

De nationale Oorlogsgravenstichting gaat strijden voor nationale erkenning van burgers die omkwamen tijdens beschietingen of bombardementen. Het dagelijks bestuur heeft dat voornemen onlangs bekendgemaakt.

Gemeenten zijn verzocht personalia te verzorgen. Gezocht worden familienaam, tussenvoegsels, voornamen, geboorteplaats en datum geboorte. Verder plaats en tijd van overlijden en op welke begraafplaats het slachtoffer ligt. Slachtoffers worden dan opgenomen in het Slachtofferregister.

In Parkstad is onder meer de gemeente Simpelveld verzocht gegevens te verstrekken. Simpelveld roept inwoners die familieleden hebben die omkwamen bij oorlogshandelingen zich te melden bij de dienst Grondgebiedszaken. Die is bereikbaar op: 045-5448383.

Buiten twee erevelden in Nederland - bij Loenen en op de Grebbeberg - beheert de Oorlogsgravenstichting {www.ogs.nl} in Europa elf en in het Verre Oosten zeven erevelden voor gesneuvelde militairen. De overige Nederlandse oorlogsgraven in het buitenland zijn verspreid over verschillende begraafplaatsen in meer dan 55 landen.

de Grebbeberg

De Britse zusterorganisatie van de Oorlogsgravenstichting, de Commonwealth War Graves Commission {www.cwgc.org} helpt de stichting. De CWGC is in 1917 opgericht en sindsdien verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van de oorlogsgraven van gesneuvelde militairen uit de landen van het Gemenebest. De Oorlogsgravenstichting werkt ook samen met de Franse en Belgische zusterorganisaties

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: