maandag 30 maart 2009

Rode kaart voor overtreders in ziekenhuis

rodekaart Het ziekenhuis in Weert heeft twee keer een rode kaart gegeven aan bezoekers die zich niet gedroegen. Deze mensen mogen 6 maanden alleen het ziekenhuis in voor acute zorg of psychische hulp.

De eerste rode kaart kreeg een bezoeker van het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert vanwege een ernstige bedreiging in 2007, het jaar waarin het ziekenhuis het project Veiligezorg startte. Vorig jaar is de tweede rode kaart uitgereikt aan een bezoeker wegens diefstal.
Niet alleen in het openbaar vervoer krijgen werknemers in toenemende mate met agressiviteit te maken, ook artsen en verpleegkundigen worden geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld, diefstal en vernielingen. Daarom kunnen ziekenhuizen sinds 2001 convenanten afsluiten met gemeenten, politie en justitie om dit soort agressiviteit terug te dringen.

In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is vorige week een projectgroep Veiligezorg geïnstalleerd, in Weert is in 2007 een convenant hiervoor ondertekend. Met het convenant hebben ziekenhuizen een rechtstreeks lijntje met de politie om makkelijk aangifte te kunnen doen. Binnen het project wordt medewerkers bovendien geleerd hoe om te gaan met agressie en onveilige situaties.
Problemen met agressieve bezoekers doen zich vooral voor op de spoedeisende hulp, de psychiatrische afdeling en de kinderafdeling van een ziekenhuis.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: