donderdag 26 maart 2009

Gezin Geleense bioscoop uitgepest om handicap

Een gezin is anderhalve week geleden een bioscoopzaal van Foroxity in Geleen uitgejaagd door een deel van het publiek tijdens de familiefilm 'Hondenhotel'. Sommige aanwezigen konden geen begrip opbrengen voor de handicap van een van de kinderen van de familie, die Gilles de la Tourette heeft.Door de aandoening maakt de 19-jarige ongecontroleerde geluiden.

Volgens Foroxity-directeur Antoine van den Bergh is het bewuste gezin al lange tijd vaste klant van de Geleense bioscoop. "Het is de eerste keer dat er zoiets gebeurt", zegt hij over het incident. Volgens Van den Bergh komen er zeer regelmatig 'minder valide mensen' in Geleen naar de film, en zijn er nooit problemen.
"Het is niet goed hoe sommige mensen in de zaal hebben gereageerd. Aan de andere kan ik me ook voorstellen dat mensen rustig naar een film willen kijken. Het is dus heel moeilijk", legt Van den Bergh uit.

Volgens de familie hebben de medewerkers van de bioscoop zich keurig opgesteld. "Van hen mochten we blijven zitten. Maar het groepje achterin de zaal was het daarmee niet eens en bleef maar naar ons roepen en schelden", zegt de 21-jarige zus. Toen het gezin tien minuten na het begin van de film zelf besloot de zaal maar te verlaten, applaudisseerde een deel van het publiek.

Volgens de patiëntenvereniging Gilles de la Tourette komen dit soort incidenten vaker voor, omdat er vaak weinig begrip voor bestaat voor mensen met deze handicap.
Gilles de la Tourette is niet te genezen. „De voornaamste behandeling bestaat uit begrip van de omgeving”, laat de vereniging weten.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: