woensdag 11 maart 2009

DSM-beleid bonussen gaat op de helling

DSM maakt een forse ommezwaai in het beloningsbeleid voor de top. Het chemiebedrijf gaat de bestuurders onder meer afrekenen op werknemerstevredenheid en milieubeleid.

DSM breekt daarmee met de louter op winst gefocuste bonussen die gebruikelijk zijn bij beursgenoteerde ondernemingen. Bovendien wil het chemieconcern stoppen met het telkens weer 'haasje-over' ophogen van de salarissen voor bestuurders als ze minder verdienen dan topmensen van concurrerende ondernemingen.

De top van het chemiebedrijf heeft pas afgelopen weekeinde besloten tot de baanbrekende koersverandering. De hevige kritiek die DSM kreeg op een voorstel om de optieregeling te verhogen van 100 naar 150 procent, zette de leden van de Raad van Bestuur aan het denken. Ze besloten het omstreden bonusvoorstel in te trekken en in te ruilen voor een maatschappelijk verantwoorde bonusregeling.

DSM wil het nieuwe beloningsbeleid voorleggen op de aandeelhoudersvergadering in maart 2010. De plannen zijn nog onvoldoende uitgewerkt om al op de aanstaande vergadering, op 25 maart, te kunnen worden gepresenteerd, zegt personeelsdirecteur Ben van Dijk. Hij adviseerde de Raad van Commissarissen over het beloningen beleid. DSM gaat de bonussen zo aanpassen dat bestuurders meer worden beloond voor hun langetermijnbeleid dan voor snelle winst.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: