zaterdag 28 maart 2009

Beide Limburgen als trainingsregio Olympia 2012

Beide Limburgen en het Duitse grensgebied tussen Aken en Mönchengladbach willen Olympische ploegen voor Londen 2012 naar deze regio lokken om zich hier voor te bereiden op dat Olympisch toernooi of op de Paralympics, twee weken later.

Het plan komt van Topsport Limburg en wordt door de provincie (Nederlands) Limburg omarmd, reageert gedeputeerde Noël Lebens. De eerste officiële gesprekken met Belgisch Limburg en met de Duitsers moeten nog volgen, maar ook dáár wordt het plan bij voorbaat als haalbaar beschouwd.

Het komt erop neer bestaande professionele accommodaties gezamenlijk aan te bieden aan de Olympische comités van deelnemende landen. Sporters zouden in de weken voorafgaand aan de Spelen in deze grensregio kunnen trainen.
Aan Nederlands Limburgse kant wordt dan gedacht aan het trainingscomplex en stadion van Roda JC en VVV, paardensport in en rond Weert, handboogschutters in Noord-Limburg. Zuid-Limburg zou een goede plek voor oefenstages zijn voor tworstelaars (Simpelveld) atleten en handballers in de regio Sittard en tafeltennis rond Heerlen. Voor wielrenners en mountainbikers is het heuvelland een ideale trainingsregio.

Het euregionale aanbod moet in oktober tijdens het congres van het Internationaal Olympisch Comité in Kopenhagen worden gepresenteerd. Dat is ook het moment en de plek om de lobby te starten om Olympische comités daadwerkelijk voor deze grensregio te interesseren.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: