Het Rijk aast op de bankrekeningen van provincies. Onderzoek moet uitwijzen of die meer geld incasseren dan ze nodig hebben.De reserves van provincies nemen toe en de inkomsten via de wegenbelasting groeien, schrijven de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën in een onderzoeksopdracht aan de onafhankelijke Raad voor de Financiële Verhoudingen. Dat terwijl provincies wettelijk alleen hun voorzieningen op peil moeten kunnen houden met een gelijke belastingdruk.
Limburgs gedeputeerde Herman Vrehen maakt zich nog geen zorgen over de studie. "Er wordt ook gekeken naar wat we met het geld doen. We krijgen wel meer geld binnen, maar onze ambities zijn ook meer dan verdubbeld."
Volgens Vrehen schiet het ministerie zichzelf in de voet als het geld van de provincie afroomt. De kredietcrisis slaat landelijk hard toe en die gevolgen probeert de provincie net als de ministeries te beperken. "Het ministerie kan wel zeggen dat afspraken over de financiering onder betere economische omstandigheden zijn gemaakt, maar ook de omstandigheden in de provincie zijn veranderd door de crisis. Ik zou niet graag zien dat ons geld naar de achterstandswijken in de Randstad gaat. Als dat gebeurt, heeft Den Haag een zware dobber aan ons.
Dat Den Haag geld nodig heeft, werd gisteren wel duidelijk toen het Centraal Planbureau met nieuwe cijfers naar buiten kwam. Het bureau voorspelt een economische krimp van 3,5 procent in dit jaar. Ook rekent het op een forse toename van de werkloosheid.
Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie geven het kabinet de ruimte om met harde maatregelen de recessie te bestrijden, spraken ze dinsdag af. Ze bestempelen de voorspellingen van het CPB als 'nog erger dan verwacht'.
Bron Dagblad De Limburger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten