vrijdag 17 april 2009

Zonnecelfabrikant kiest voor Avantis

TSCC - producent van zonnecellen

Een startende fabrikant van zonnecellen wil zich vestigen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen. The Solar Cell Company (TSCC) wil volgend jaar starten met 70 werknemers en verwacht drie jaar later 600 personeelsleden te hebben. De financiering is echter nog niet rond. Het bedrijf praat daarover met industriebank LIOF.

Als de onderhandeling over de financiering van tientallen miljoenen euro's slaagt, wil TSCC een lap grond van 5000 vierkante meter op Avantis kopen. De fabriek kan dan eind 2010 van start gaan. TSCC kiest voor Avantis omdat daar al veel gebeurt op het gebied van zonne-energie en omdat er voldoende geschoold personeel beschikbaar is. Na Solland Solar wordt The Solar Cell Company de tweede zonnecellenfabriek in Heerlen. Het bedrijf vindt het belangrijk dat op hetzelfde terrein de Solar Academy gevestigd is. Bovendien rekent TSCC-directeur Martin Bijker op het doorgaan van de geplande siliciumfabriek The Silicon Mine (TSM) in Sittard-Geleen, waardoor in Zuid-Limburg een complete zonne-energieketen zou kunnen ontstaan. Voor TSM is de financiering echter eveneens nog niet rond.

TSCC kiest voor Avantis na drie andere vestigingsplaatsen te hebben bestudeerd, waaronder Nijmegen. Daar zou TSCC een fabriek van de noodlijdende chipfabrikant NXP overnemen. Het zonnecellenbedrijf haakte echter recent af omdat het Nijmeegse stadsbestuur geen financiële bijdrage en een lening wilde verstrekken. De Nijmeegse wethouder Kunst: "Wij zijn geen bank." Maar ook Heerlen verstrekt geen lening aan TSCC, zei wethouder Riet de Wit donderdag. "We kennen wel een subsidie toe voor het aantal arbeidsplaatsen, maar dat gaat niet om miljoenen." De Wit heeft het idee dat de plannen van TSCC voor Avantis 'heel serieus' zijn.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: