zaterdag 14 maart 2009

Politiek wil referendum over stadsnaam Sittard-Geleen

Er bestaat een reële kans dat de inwoners van Sittard-Geleen zich volgend jaar maart kunnen uitspreken over de vraag of de naam van hun stad moet worden gewijzigd. Verreweg de meeste partijen in de gemeenteraad steunen een voorstel voor een raadplegend referendum over de kwestie.

Verschillende oppositiepartijen, waaronder Transparanz, Stadspartij SGB en Balans, zeggen binnenkort - al dan niet gezamenlijk - met concrete voorstellen voor een referendum te komen. Bovendien geeft SGB-voorman Fred den Rooijen te kennen dat zijn partij de gemeentenaam ‘nadrukkelijk’ inzet maakt van de komende verkiezingscampagne.
Om de gemeente niet op extra kosten te jagen, streven de initiatiefnemers ernaar het referendum gelijktijdig met de komende gemeenteraadsverkiezingen (maart 2010) te laten plaatsvinden.

Als je beide zaken aan elkaar koppelt, kost dat de stad geen extra geld. Bovendien werkt het ongetwijfeld opkomstbevorderend, zegt Transparanz-aanvoerder en oud-wethouder Frans Wagemans. Referenda over gemeentenamen gaan doorgaans gepaard met een hoge opkomst. De meeste andere partijen, met inbegrip van de coalitiefracties GroenLinks en PvdA, zeggen een referendumvoorstel te zullen steunen.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: