vrijdag 27 februari 2009

Helft bedrijven in problemen

De crisis in de Limburgse economie heeft zich de afgelopen drie maanden verder verdiept. De helft van alle industriële bedrijven stelt nu investeringen uit en meldt teruglopende omzetten en resultaten. In november 2008 gold dat nog voor grofweg één op de drie industriële bedrijven.

Dit zegt directeur Jerôme Verhagen van de Industriebank Liof in Maastricht. Hij baseert zich daarbij op eigen waarnemingen en onderzoeken van branche-organisaties. "Ik had drie maanden geleden nog de hoop dat de economische dip van korte duur zou zijn en de bedrijvigheid in februari weer zou aantrekken. Dat is veel te optimistisch gebleken. Ik ben nu al tevreden als de economie in de tweede helft van 2010 weer aantrekt."

Verhagen vreest dat vooral het Limburgse midden- en kleinbedrijf (MKB) het kind van de rekening van de huidige recessie wordt. Dit komt volgens hem doordat grotere bedrijven veel werk dat ze in het verleden hebben uitbesteed aan die kleinere bedrijven, nu weer terughalen om hun eigen personeel aan het werk te houden. Hij voorspelt de komende maanden dan ook ontslagen bij tientallen Limburgse MKB-bedrijven.

Liof zelf merkt de crisis ook aan de enorme toename van aanvragen van Limburgse bedrijven voor financiële ondersteuning, zegt Verhagen. Ligt er bij de industriebank normaal rond deze tijd van het jaar voor circa 4 miljoen euro aan financieringsverzoeken, nu belopen deze aanvragen een bedrag van tussen de 13 en 15 miljoen euro, zegt hij. Volgens Verhagen gaat het in vier van de vijf gevallen om bedrijven die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen, zij het door afwachtend management, sterke vraaguitval of te zware investeringslasten.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: