donderdag 29 januari 2009

Twee wethouders in Echt-Susteren hebben de gemeentewet overtreden

Twee wethouders in Echt-Susteren hebben de gemeentewet overtreden toen ze geld aan verenigingen gaven namens hun fractie. Dat schrijft Binnenlandse Zaken aan de burgemeester van die gemeente.

De wethouders doneerden Essent-geld zonder officiële goedkeuring van de gemeenteraad of het college van burgemeester en wethouders. Bovendien ondertekenden ze de donatiebrieven namens hun partij. Dat is in strijd met de gemeentewet, bevestigt minister Guusje ter Horst (PvdA) tegenover burgemeester Dieudonné Akkermans. Ze gaat er van uit dat hij zelf de juiste maatregelen neemt om herhaling te voorkomen.

Op basis van de zogeheten 'Sinterklaas-affaire' wordt de ambtelijke organisatie in Echt-Susteren momenteel doorgelicht. Het onderzoek moet uitwijzen of ambtenaren beïnvloed zijn door bestuurders bij het goedkeuren van de besteding van driekwart miljoen Essent-dividend aan verenigingen. Dat bevestigen verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar.

Intern liep al een onderzoek naar de wijze waarop de wethouders Peter Pustjens (CDA) en Jo Verheesen (Samenwerking) Essent-geld aan enkele verenigingen gaven. Burgemeester Akkermans heeft bij wijze van second opinion een bureau ingeschakeld, dat ook bekijkt of ambtenaren mogelijk onder druk zijn gezet door de politiek. Burgemeester Akkermans is wegens ziekte niet bereikbaar voor commentaar. De betrokken wethouders willen geen reactie geven op de brief minister Guusje van Ter Horst.

Bron Dagblad de Limburger

Geen opmerkingen: