De gemeente Maastricht laat twee onderzoeken uitvoeren naar de effecten van de beperking van de toegang tot koffieshops voor alleen bewoners van Nederland.
Beide onderzoeken moeten voor eind juni afgerond zijn. Dit maakte burgemeester Onno Hoes van Maastricht dinsdag bekend.
Het eerste onderzoek richt zich op de Zuid-Limburgse gemeenten met een koffieshop. Behalve Maastricht zijn dat Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen. Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in Leiden gaat hiervoor koffieshophouders, hun klanten en omwonenden vragen naar de gevolgen in hun ogen.
Het tweede onderzoek is in handen van professor Cyrille Fijnaut van de Universiteit van Tilburg. Hij moet de druggerelateerde overlast in wijken en gemeenten zonder koffieshops in Zuid-Limburg en de Belgische grensstreek in kaart middels een literatuurstudie en door gegevens op te vragen bij politie en justitie.
Intussen loopt bij de Raad van State het hoger beroep naar de vermelding in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Maastricht. Het gaat hierbij om de bepaling enkel nog ingezetenen van Nederland in koffieshops toe laten. Zodra de Raad van State uitspraak doet, wil het stadsbestuur ook graag zo snel mogelijk de onderzoeksresultaten op tafel hebben. Hoes: ,,Dan hebben we alle feiten bij elkaar en kan de politiek eind juni een goed afgewogen besluit nemen over de invoering van het ingezetenschap. Want nu heeft iedereen wel subjectief een mening erover. Maar het is belangrijk dat we ook objectieve gegevens hebben."
Beide onderzoeken kosten samen ruim een miljoen euro. Den Haag financiert dit en Maastricht levert een bijdrage van 25 procent van de kosten. Niet in euro's maar door bijvoorbeeld te investeren in mankracht voor de onderzoeken.
Groeten
John
Geen opmerkingen:
Een reactie posten