zaterdag 18 april 2009

Essent-deal onzeker

essent RWE deal onzeker

Provinciale Staten hebben vrijdag ingestemd met de verkoop van de Limburgse Essent-aandelen aan de Duitse energiereus RWE. Of de miljardendeal ook daadwerkelijk doorgaat, heeft de provincie echter niet in eigen hand.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en PNL zorgden tijdens een ingelaste Statenvergadering voor de benodigde meerderheid voor de verkoop, die de provincie ongeveer anderhalf miljard euro moet opleveren.
De oppositiepartijen, die unaniem tegen stemden, hadden liever gezien dat de beslissing was uitgesteld. Reden hiervoor was het feit dat tijdens de vergadering een koeriersdienst bij gedeputeerde Jos Hessels (CDA, Economische Zaken) een document afleverde waarin RWE harde toezeggingen zou doen over concrete investeringen in duurzame energie.

De oppositie voelde zich overvallen door de nieuwe informatie, die volgens Hessels nog niet direct kon worden vrijgegeven. Hessels beperkte zich tot het citeren van delen van de Engelstalige inhoudsopgave. Onvoldoende om nu een oordeel te vormen, vond de oppositie.
De goedkeuring van Provinciale Staten betekent nog niet dat de verkoop definitief is. De provincie, die 16 procent van de aandelen bezit, is nu afhankelijk van andere provincies en gemeenten. Pas als de houders van 80 procent van de aandelen akkoord gaan, is de deal met RWE een feit. In de provincie Noord-Brabant, die met 31 procent van de aandelen een sleutelpositie inneemt, is echter twijfel ontstaan over goedkeuring.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: