dinsdag 10 maart 2009

Janssen de Jong sluit 'corrupt' filiaal Meerssen

Bouwbedrijf Janssen de Jong Groep sluit zijn wegenbouwvestiging in Meerssen. Diverse medewerkers die worden verdacht van omkoping, zijn op non-actief gesteld. Zo wil het concern schoon schip maken bij zijn Limburgse wegenbouwpoot.

De maatregelen zijn volgens Eric Krul, bestuursvoorzitter van Janssen de Jong, genomen op basis van de eerste resultaten van een nog lopend eigen onderzoek naar de beschuldigingen van het openbaar ministerie (OM). Uit dit onderzoek van gespecialiseerde fraude-accountants van KPMG en advocatenkantoor Houthoff Buruma bij Janssen de Jong Infra, is volgens Krul gebleken dat de verdenkingen van justitie een grond van waarheid bevatten. Krul: "Ja, enkele van onze mensen hebben onoirbare dingen gedaan."

Justitie arresteerde sinds 27 januari elf (oud-)medewerkers van de wegenbouwer. Verreweg de meesten van hen werken in Meerssen. Krul wil niet zeggen welke personeelsleden op non-actief zijn gesteld. Algemeen directeur Henk Cuppen van Janssen de Jong Infra heeft volgens hem vrijwillig zijn functie neergelegd. "Hij neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken in Limburg." Cuppen, die wel in dienst blijft van het concern, wordt opgevolgd door Ronald Philipse. Krul zal mogelijk ook aangifte doen tegen een of meer eigen (ex-)medewerkers. Hij verdenkt hen ervan geld van het bedrijf in eigen zak te hebben gestoken. Die mogelijke verduistering wordt onderzocht. Volgens Krul beperkt het onderzoek van justitie zich tot individuen. "Er is geen sprake van van bovenaf geregisseerde omkoping."

Werk van het filiaal Meerssen wordt afgemaakt vanuit andere vestigingen. Alle niet op non-actief gestelde medewerkers - ruim zestig - verhuizen naar die vestigingen.
De raadkamer in Den Bosch verlengde maandag de gevangenhouding van directeur Rob A. en rayonmanager Marc J. van Janssen de Jong Infra met veertien dagen. Dat geldt ook voor de van corruptie verdachte provincieambtenaar Jan S. Vier andere verdachte ambtenaren van de gemeenten Heerlen, Stein en Nuth komen woensdag vrij. Het OM wilde hen eigenlijk langer vasthouden.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: