vrijdag 13 februari 2009

Wethouders opgestapt om 'Sinterklaasaffaire'

Peter Pustjens (CDA) en Jo Verheesen (Samenwerking), de wethouders die in Echt-Susteren illegaal gemeenschapsgeld uitdeelden aan verenigingen, zijn donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering opgestapt.Het vertrek van Verheesen gebeurde tegen de zin van een meerderheid van de raad, die de wethouder het overtreden van drie wetten vergaf.

Pustjens las aan het begin van de raadsvergadering een verklaring voor, waarin hij toegaf dat hij fout zat, hoewel hij bij zijn standpunt blijft dat de kwestie enorm is opgeblazen. “Getracht is om het beeld neer te zetten van een bananenrepubliek. Er is een show van gemaakt. Het zij zo.” Pustjens meldde dat hij ondanks interne partijdruk gewacht heeft met opstappen, omdat hij het correct vond om de gemeenteraad hier als eerste van in kennis te stellen.

Verheesen wachtte op de beoordeling van zijn functioneren door de raad, waarna hij zwaar onder vuur lag bij de oppositiepartijen. Door sterke verdeeldheid bij coalitiepartij Algemeen Belang was er echter geen raadsmeerderheid om hem weg te stemmen. Verheesen dankte de raad voor het vertrouwen, maar maakte vervolgens kenbaar woensdag al de beslissing te hebben genomen om te vertrekken.

De oppositiepartijen richtten hun pijlen niet alleen op de betrokken wethouders, maar kraakten ook de rol van burgemeester DieudonnĂ© Akkermans. “U bent ook een exponent van de verkeerde bestuurscultuur”, stelde Marian Bruijsten van Democraten Echt-Susteren (DES). “U beweert dat u geen slapende burgemeester bent, maar in uw vorige gemeente (Voerendaal, red.) heeft zich onder uw bewind een van de grootste bouwfraudes van Limburg kunnen voltrekken.” DES meldde ‘geen behoefte te hebben aan de CDA-voorzitter als voorzitter van de raad’

Akkermans kondigde een nieuw integriteitsonderzoek aan dat het hele proces doorlicht. De illegale giften zullen juridisch worden rechtgebreid, zo besloot een raadsmeerderheid. Oppositiepartij VVD kondigde aan stappen te ondernemen om dit besluit te laten vernietigen.De Sinterklaas-affaire zorgde de afgelopen week in en buiten Echt-Susteren voor veel commotie, nadat bekend werd dat de betrokken wethouders onder meer de grondwet overtraden bij het uitdelen van Essent-dividend. In totaal is 55.000 euro illegaal aan verenigingen gedoneerd.

Bron Dagblad De Limburger

Geen opmerkingen: